sonore

VK_1416122_JohdeHeerDub_HQ (2)

Sonore is een ensemble met een variabele samenstelling. Dat wil zeggen: de basis wordt gevormd door orgel (Dub de Vries) en piano/synthesizer (Arie Horst), uit te breiden met één of meer instrumenten naar keuze b.v. panfluit, viool, dwarsfluit, hobo, en trompet. Dit biedt de mogelijkheid om een ensemble-op-maat te leveren. Vandaar ook de voor dit ensemble gekozen naam “Sonore” hetgeen betekent: “klankvol, welluidende muziek”. De laatste kwalificatie geeft enigszins aan om welk genre muziek het gaat namelijk heerlijke luistermuziek van hoge kwaliteit omdat er met professionele musici wordt gewerkt. Het ensemble brengt geestelijk en populair-klassiek repertoire. Muziek die streelt en rustgevend is. Het ensemble treedt veelal op in concerten, grote muziekavonden (b.v. met koor- en samenzang) en ook in bijzondere kerkdiensten. Het geheel wordt aangestuurd door de Zaanse muzikanten Dub de Vries (orgel) en Arie Horst (piano en synthesizer).

Arie Horst en Dub de Vries
Arie Horst en Dub de Vries

Naast Dub de Vries was Arie Horst één de vast Sonore muzikanten. Arie werd in 1940 geboren in Wapenveld. Op 8-jarige leeftijd werd begonnen met orgelles en daarna pianoles. Op 10-jarige leeftijd mocht hij zijn eerste eredienst in de Gereformeerde Kerk te Wapenveld begeleiden. Vervolgens werkte hij veel samen met diverse koren als begeleider tijdens uitvoeringen en concerten. Op latere leeftijd legde hij zich toe op het schrijven van koorarrangementen en partijen voor instrumentale solisten. In 1987 ging een wens van hem in vervulling nl. het leiden van een koor. Vervolgens werd er een tweede koor aan toegevoegd. Regelmatig combineerde hij beide koren om medewerking te verlenen aan bijzondere kerkdiensten en muziekavonden. Verder leidde hij enkele jaren een Song- en Praiseband in Zaandam. De laatste jaren werkt hij, op keyboard/synthesizer/piano, regelmatig mee aan opnamen van instrumentale cd’s. Ook zijn al diverse bewerkingen van zijn hand vastgelegd op cd. Verder heeft hij ook reeds internationale ervaring nl. een concertreis naar Zuid-Afrika. Hij vormde, samen met de organist Dub de Vries, als pianist de basis van het ensemble “Sonore”. Hij beschouwde muziek als een wezenlijk onderdeel van zijn leven. Arie is helaas op 10-10-2019 overleden.

Vasile Raducu (geboren in 1969) studeerde panfluit aan Music Academy George Enescu te Boekarest in Roemenië en behaalde in 1987 zijn diploma “Bachelor of Arts Panflute Player”. Hij was daarna gedurende 8 jaar als instrumentaal solist verbonden aan het folkloristisch ensemble “Ciocarlia” te Boekarest. In deze periode was hij werkzaam als docent panfluit aan de muziekschool Dinu Lipatti” in Boekarest. Hij verzorgt veel muzikale programma’s in een aantal hotels zoals “Sofitel, Athene-Palace, Bucaresti, Crowne Plaza/Kuwait” en speelt in diverse ambassades in Kuwait (Frankrijk, Canada, USA, Tsjechië en Roemenië). Verder heeft hij tournees gemaakt o.a. naar Italië, Engeland, België, Duitsland, USA, Cyprus, Griekenland en ook naar Nederland. Zijn repertoire bestaat uit klassieke muziek, evergreens, folkloristische, Arabische en Spaanse muziek. Hij is zeer breed georiënteerd voor wat betreft zijn stijl en soort muziek.

 
Liselotte Rokyta-Fennema studeerde panfluit aan het Conservatorium te Hilversum bij de internationaal vermaarde panfluitist Nicolae Pirvu. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Gheorge Zamfir en Simon Stanciu en is regelmatig in Roemenië geweest om zich de authentieke speelmanier eigen te maken. In 1997 verbleef ze in Maramures (Noord-Roemenië) en deed daar onderzoek naar de tot nu toe weinig bekende vorm “Hora cu noduri”. Liselotte werkt veel samen met bekende Nederlandse organisten, geeft  concerten in binnen- en buitenland en heeft daarnaast ook samen met haar man Jan Rokyta een cimbaal / panfluit duo dat een programma biedt waar klassieke en wereldmuziek gecombineerd worden. Ook is zij als panfluitdocente verbonden aan de Bourdon Hogeschool (conservatoriumopleiding), Conservatorium te Zwolle en Scholen in de Kunst te Amersfoort. In het kader van de activiteiten van Muzikale Wijnen heeft Liselotte in 2002 het Wijnbrevet gehaald, een landelijk erkend examen. In 2003 en 2004 heeft zij een intensieve studie op de Wijnacademie te Maarn gevolgd.

Advertentie